Iedereen zou vaker even stil moeten staan

door | 30-09-24

De Romeinen zeiden het al: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is ook precies de combinatie die René en Patrick maken met hun bedrijf PR Fit Support. Zij helpen mensen die last hebben van stress om geestelijk én lichamelijk weer beter in balans te komen. En met succes!

Het echte probleem aanpakken

Sporttrainer René en psycholoog Patrick zitten in hetzelfde zaalvoetbalteam. Als ze twee uur lang samen in de auto zitten op weg naar een toernooi, raken ze in gesprek over hoe het zou zijn als ze hun werkzaamheden zouden combineren. Patrick heeft veel affiniteit met sport en liep al langer met het idee om sport toe te passen in zijn vak. Zij delen de visie dat lekker in je vel zitten een combinatie is van in contact komen met je lichaam en geest. Dat vormde de basis voor een gezamenlijke onderneming en een jaar geleden besloten Patrick en René om hun krachten te bundelen in PR Fit Support.

Rene kalle sport coah

René: “Via PR Fit Support helpen we mensen die vastlopen door te veel stress. We kijken waar de stress vandaan komt en leren mensen om beter met stress om te gaan. In de meeste gevallen komt iemand via de arbodienst bij ons. Belangrijk is dat het geen ‘moetje’ is en dat iemand gemotiveerd is om het probleem aan te pakken. Je moet wel zelf willen. Dan kun je bij ons echt mooie stappen maken om dingen te veranderen en om je lekkerder te gaan voelen.” Patrick: “Problemen of vervelende gevoelens zijn net als ballen: als je ze weg wilt duwen onder water, komen ze altijd weer bovendrijven. Wegduwen helpt dus niet. Daarom gaan wij op zoek naar wat nou het echte probleem is dat die stress veroorzaakt. Als iemand stress ervaart, ligt dat nooit alleen aan die persoon zelf. Het is, zoals dat mooi heet, ‘systemisch’. De omstandigheden op je werk, je thuissituatie, je opvoeding, de normen in de samenleving: ze hebben allemaal invloed op hoe je je voelt. Samen zoeken we uit waar iemand op vastloopt en waardoor die stress ontstaat. Welke patronen heb je, waarom doe je dingen op een bepaalde manier? Met de thema’s die daaruit naar voren komen, gaan we dan vervolgens al pratend én bewegend aan de slag.”

Van hoofd naar lijf

René: “Dat doen we bijvoorbeeld door te gaan boksen. Bij boksen zie je goed aan iemands gezicht en aan de manier van slaan hoe ie ‘in de wedstrijd zit’. Dan heb je gelijk een gesprek. Hoe hoog ligt de lat eigenlijk voor jou? Wil je altijd winnen? Moet het meteen perfect of geef je jezelf de ruimte om te leren? Het mooie van sporten is dat je echt ‘in je lijf’ komt. Je krijgt het warm, je hartslag gaat omhoog, je voelt je lichaam. En als je gaat voelen, word je je bewuster van dingen. Ik ben ervan overtuigd dat we tegenwoordig veel te veel in ons hoofd zitten waardoor we te weinig in contact staan met ons lijf – en dus niet goed meer letten op de signalen die ons lichaam geeft. Mensen die, bijvoorbeeld door stress, over hun grenzen zijn gegaan, voelen die signalen vaak niet meer. En dan gaat het mis.”

”Bij boksen zie je goed aan iemands gezicht en aan de manier van slaan hoe ie ‘in de wedstrijd zit’. Dan heb je gelijk een gesprek.”

Patrick Koelewijn pyscholoog gedragswetenschapper

Bewuster leven

Patrick: “Die signalen zijn bijvoorbeeld slechter slapen, overprikkeld reageren, malen in je hoofd, lusteloos zijn, hoofdpijn, buikklachten en jezelf mentaal terugtrekken. Je ziet ook vaak dat mensen wegvluchten uit de realiteit door veel op hun telefoon te zitten. Of dat ze min of meer op de automatische piloot gaan waardoor ze minder bewust leven. En dan kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld burn-out raakt. Daarom zetten wij mensen die bij ons komen ‘stil’. We maken ze bewust van wat ze voelen en van wat ze nou eigenlijk het liefste willen. Waar ben je dankbaar voor en waar wil je naartoe? We gaan dan in stappen aan die doelen werken.” René: “Dat stilstaan bij jezelf zou eigenlijk iedereen vaker kunnen doen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om elke dag even te wandelen en ga tijdens het lopen bij je zelf na wat je voelt en wat je wilt. Gun jezelf die rust. Het is even wennen om die momenten in te bouwen en er een routine van te maken, maar je gaat dan echt bewuster leven. Dat kan zomaar veel stress schelen!”

Op reis

René: “Het is altijd aftasten wat voor iemand werkt. De een heeft meer een klik met Patrick, de ander met mij. De een voelt zich beter bij praten, de ander bij bewegen. Bij sommigen groeit tijdens het boksen het vertrouwen en kunnen we daarna pas praten. Dat is soms echt een reis die mensen maken.” Patrick: “Het is leuk om te zien wie of wat de voorkeur heeft van iemand. Want daaraan merk je ook waar iemand in zijn comfortzone is en waar juist het leergebied is. Dat is een mooie wisselwerking. Zelf zijn we ook voortdurend aan het kijken en leren hoe we onze aanpak nog verder kunnen aanscherpen. Bijvoorbeeld door elementen uit de psychomotorische therapie toe te passen, waarbij je je richt op de klachten die je lichaam aangeeft. Praten is een, maar voelen en ervaren is belangrijk om het kwartje te doen vallen. Ik vind het ook interessant om te onderzoeken of we therapie kunnen combineren met hardlopen. Over dat soort ideeën praten we graag met elkaar, daar vinden René en ik elkaar in. We hebben veel zin in onze verdere reis en in wat de toekomst ons gaat brengen.”

”De een voelt zich beter bij praten, de ander bij bewegen.”

Gerelateerde artikelen

Wat levert het mij op om een opmaat gemaakt traject bij jullie aan te gaan?

Deze vraag krijgen we vaker. Hierbij 9 argumenten om voor ons te kiezen: 1. We richten ons op preventie: Voorkomen is beter dan genezen: Veel mensen wachten te lang voordat ze hulp zoeken voor fysieke of mentale klachten. Door gebruik te maken van preventieve...

Het belang van gezonde werknemers

Wanneer werknemers gezond zijn, ervaren zowel de werkgever als de werknemer daar voordelen van. Werknemers ervaren een verbeterde fysieke gezondheid, mentale veerkracht en welzijn en meer energie en productiviteit. Voor werkgevers leidt dit tot: lagere ziektekosten en...